Naturisme

6 Redenen waarom je op naturistenvakantie wil

"Waarom zou je in hemelsnaam je vrije tijd naakt met andere mensen willen doorbrengen?"

 

Als je nog nooit naturisme hebt geprobeerd, is deze vraag misschien al in je opgekomen. Of misschien was het een reactie die je kreeg toen je anderen vertelde dat je naturisme wilde proberen. Misschien was het precies deze vraag die je aanmoedigde om op internet naar antwoorden te zoeken en je uiteindelijk bij deze blogpost bracht.

We moeten je vertellen dat er geen “one size fits all” is als het om naturisme gaat. Verschillende naturisten hebben allemaal hun eigen verschillende redenen. Sommige van deze redenen worden echter vrij algemeen erkend, en we zijn er vrij zeker van dat jij sommige hiervan ook erg op prijs zal stellen.

 

1. Respect

 

Respect als de basis van het naturisme. Dit is vrij logisch, want als je naakt gaat, plaats je jezelf in een kwetsbare positie. En dat doen alle anderen ook. Zoiets werkt niet als we elkaar niet met respect behandelen. We doen dat niet omdat het moet of omdat het een een of andere regel is, maar omdat wanneer iedereen naakt is, je zal zien dat mensen veel meer zijn dan alleen een lichaam. En dat het eigenlijk niet uitmaakt hoe iemand eruitziet.

Respect werkt op twee manieren, het gaat over geven en ontvangen. Omdat iedereen je op een respectvolle manier zal behandelen, begin je automatisch jezelf meer te respecteren. Dat is een heel goed gevoel, dat kunnen we je wel vertellen.

 

2. Iedereen is gelijk

 

In de 'textielwereld' zijn we gewoon om mensen te beoordelen op basis van wat ze bezitten, welke kleren ze dragen en wat voor soort werk ze doen. Het is erg kunstmatig, maar we kunnen er niets aan doen, want dat is wat de samenleving dicteert. Soms schrijven we mensen af die we nog niet eens hebben ontmoet. Gewoon omdat ze dit soort kleding dragen of in dat merk van auto rijden. Andere mensen beoordelen ons ook op dezelfde basis.

Op naturistenplaatsen zijn er geen klassenverschillen. Iedereen draagt ​​hetzelfde uniform. De persoon die je vanmorgen net hebt ontmoet, draagt buiten de camping misschien graag een pak van 1000 euro. Of een bloemenjurk. Of loopt verkleed als superman rond. Je weet het niet en je realiseert je dat het je helemaal niets kan schelen. Kleren maken de man niet, het is wat eronder zit dat telt.

 

3. Rustig en ontspannen

 

Naturistenvakanties zijn geen massatoerisme. Er zijn maar een handvol naturistencampings in de wereld die plaats bieden aan duizenden gasten. Alle anderen geven hun gasten liever meer ruimte en natuur in plaats van ze als sardientjes naast elkaar te verpakken. Zo is ons domein 50 hectare groot en telt het “slechts” 120 plaatsen. Voel je vrij om de berekeningen te doen om erachter te komen hoeveel ruimte dat is voor elke gast.

Zelfs in de drukte van het hoogseizoen vind je altijd wel een plekje waar je helemaal alleen kan zijn als je dat wil. Zonder ook maar iets te horen behalve de geluiden van de natuur. Als je wilt socializen, vind je andere mensen in de gemeenschappelijke ruimtes zoals de bar of het zwembad. Er is altijd de keuze.

 

4. Bevrijding

 

Veel naturisten praten over een gevoel van vrijheid of bevrijding als ze eenmaal op de naturistencamping zijn aangekomen en hun kleren hebben uitgetrokken. Het is niet zo dat ze een hekel hebben aan kleding of dat ze allergische reacties krijgen als stof hun huid raakt. Het gaat veel meer om het symbolische gebaar. Door je kleren uit te trekken, trek je alles uit wat je onder druk zet: de samenleving, werk, complexen. Sommigen zien het als een soort rebellie. Ons hele leven zijn we gebonden aan regels en wetten die andere mensen hebben verzonnen en door ons uit te kleden, gooien we die gewoon weg. We gooien de regels van de samenleving van ons af door iets totaal buiten onze comfortzone te doen.

Er wordt gezegd dat vrouwen meer stress hebben over hoe ze eruitzien dan mannen, omdat de algemene schoonheidsnormen meer op hen van toepassing zijn. Een vrouw moet er altijd op haar best uitzien, ongeacht de hoeveelheid tijd, kleding of cosmetica dat kost. Op naturistenplekken lijkt elke vrouw precies op zichzelf. Het loslaten van de stress van het er altijd "goed" uit moeten zien, geeft ook een enorm gevoel van bevrijding.


 

5. Leven in het nu

 

In de vorige paragraaf hadden we het al over uit je comfortzone stappen, maar laten we daarop eens inzoomen. Want dat is eigenlijk ook een van de dingen dat mensen ervan weerhoudt om naturisme te proberen. Voor sommigen is de gedachte om naakt te zijn tussen andere naakte mensen gewoon te overweldigend.

Er wordt echter ook gezegd dat de beste dingen gebeuren als je iets doet dat buiten je comfortzone ligt. Dit komt omdat je geest dan de automatische piloot uitschakelt en je op de details gaat concentreren. Je bent je heel goed bewust van wat er op dit moment gebeurt. Al je zintuigen gaan in overdrive, je hoort geluiden beter, voelt het gras tussen je tenen en de wind langs je lichaam. Dit is ook een bron voor heldere herinneringen.


 

6. Het is zo comfortabel

 

Als al het bovenstaande een beetje hippieachtig of te symbolisch voor je klinkt, is hier een heel praktische reden waarom je van een naturistenvakantie zal genieten: omdat het zo comfortabel is. Als je eens denkt aan een vakantie op een “textiel” camping, wat waren de dingen die je vervelend vond? Het aankleden in een kleine tent waarin je niet kan rechtstaan? Of misschien zijn het je kleren die steeds op de natte vloer van de douchecabine vallen? Is het het natte badpak dat de hele dag aan je lichaam blijft plakken? Of het feit dat je je broek tot halverwege je achterste moet blijven trekken om geen “tan lines” te krijgen?

Niets van dit gebeurt op een naturistencamping. Je kleedt je gewoon buiten je tent aan (als je je al aankleedt). Je gaat bloot naar de douchecabine en terug. Niets zal aan je lichaam blijven kleven of je ervan weerhouden om die geweldige egale kleur te krijgen. En als je eenmaal thuis bent, heb je zelfs minder was te doen. Hoe comfortabel is dat?