Natuur en authenticiteit

AUTHENTICITEIT

OPEN EN BLOOT VAN DE NATUUR GENIETEN

AUTHENTICITEIT

OPEN EN BLOOT VAN DE NATUUR GENIETEN

Ongetwijfeld het meest karakteristieke kenmerk, maar naturisme is meer dan naakt leven. Het bloot zijn is eerder een gevolg van de naturistische levensstijl en tevens wat het onderscheidt van nudisme, wat een doel op zich is. De wil van de naturist is, zoals de naam al doet vermoeden, om dichter bij de natuur te komen, om er zoveel mogelijk in harmonie mee te leven. Het bevestigt ook de wens om de verschillen, vaak sociale, tussen mensen te wissen. De afwezigheid van kleding is een eenvoudige en overtuigende manier om deze gelijkheid uit te drukken. Een belangrijke opmerking hierbij is dat er, met betrekking tot het naakt zijn, begrip en acceptatie is voor bepaalde situaties zoals verlegenheid bij pubers; in andere situaties zijn er echter geen uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld de toegang tot badplaatsen.

 

Naturisme wordt voornamelijk in familieverband beoefend; van jongs af aan worden kinderen, geboren in deze absolute gelijkheid van individuen, ingewijd in de waarden die ten grondslag liggen aan- en leiden tot de afwezigheid van kleding. Respect voor zichzelf en anderen is tevens een fundamenteel kenmerk van het naturisme. Om de naturistische levensstijl goed te kunnen beoefenen is het belangrijk om dit te doen in een kleinschalige familiale en vriendelijk structuur waar, met inachtneming van de fundamentele normen en waarden, de authentieke natuur is behouden. Een plek die een ieder als prettig ervaart en waar men zich niet in een accommodatie hoeft te verschuilen.

 

Het domein l'Eglantière is rijk aan 35 jaar ervaring, opgericht door quasi-voorlopers van het naturisme, en voldoet aan alle vereisten van de "specificaties" van de echte naturist. Naturisme staat onder toezicht van de Internationale Federatie van Naturisme en haar Franse tegenhanger. Lidmaatschap van de beoefenaar is optioneel. De familie Féraut, eigenaar van het landgoed l'Eglantière, is een actief lid van deze federatie. Voor naturisten, beginnende naturisten en ook aspirant-naturisten die deze levensstijl in de praktijk willen ervaren, zal op het domein l'Eglantière iedereen ervoor open staan elkaar te ontmoeten op voet van perfecte gelijkheid, beschouwd en aanvaard op dezelfde welwillende manier door de hele gemeenschap.

NATUUR

FLORA & FAUNA

NATUUR

FLORA & FAUNA

De 45 hectare van het Domaine de l'Eglantière wachten op je, van de eerste lente vogelzang tot de laatste herfst paddestoel. Bekijk en ontdek de overvloed aan natuur op Domaine de l'Eglantière en in de omgeving, te voet, per fiets, met de auto of zelfs in een kano.

 

De adembenemende uitzichten op de pyreneeën zijn een reden op zich om de natuur in te gaan rondom het domein.  Natuurfotografen kunnen hier naar hartelust schieten met alles wat het landschap van de midi-pyreneeën te bieden heeft, een waar paradijs. Als tijdens de zomermaanden alles in bloei staat is het een fenomenaal en kleurrijk tafereel om te aanschouwen.

 

Zo is er onder andere blauw voor Aquilegia, Echium, Iris of blauwe Pyreneese distel, beide endemisch; geel voor Chelidonium majus, Cytisus scoparius, Ranunculus Acris; rood voor Rhododendron, Colchicum, Lilium martagon of Sempervivum montanum; en paars voor de Pyreneese Ramonda myconi, die is gewijd aan Ramond de Carbonnières. Absoluut de moeite waard om eropuit te trekken en te genieten van het natuurschoon.

 

Er zijn maarliefst tweeëntachtig soorten orchideeën, van de 150 geteld in Frankrijk, te vinden in de bergen tot 2000 meter hoog. Waaronder de beroemde Cypripedium calceolus die slechts enkele weken in het jaar bloeit.

 

Wist je dat? Het Nationaal Botanisch Conservatorium van de Pyreneeën en Midi-Pyrénées, in het "Bains du Salut" in Bagnères-de-Bigorre, sinds 2001 een permanente inventaris bijhoudt van ongewone en bedreigde planten om interventie prioriteiten vast te stellen voor de instandhouding van deze plantensoorten.

WATER

Het belangrijkste kenmerk van het Domaine de l'Eglantières is de rivier de Gers die over het terrein stroomt en met zijn zachte, kronkelende loop rust en verfrissing brengt. Hier vindt je forel en grondel in het water tot grote vreugde van onze vissers. De vele bronnen op Domaine de l'Eglantière geven het gebied een gevarieerde, dikke en goed geïrrigeerde vegetatie, dit zul je ontdekken tijdens je wandeling over een van onze natuurpaden.

 

LAND

De kleigrond is de thuisbasis van eeuwenoude eik, essen, wilde roos, kastanje, acacia, wilg en nog veel meer. Elk jaar is het een must voor de kenner om bessen en paddestoelen, kastanjes en vijgen te verzamelen.

 

Onder deze gevarieerde vegetatie is het niet ongebruikelijk om salamanders, schapen, reeën, eekhoorns, hazen, egels, wezels, marters tegen te komen en niet te vergeten de eeuwenoude krekels. 

 

LUCHT

Zuivere lucht door het ongerepte landschap en bos op en rond onze camping. 'S Nachts zijn een sterrenhemel en Melkweg en de Perseïden een van de helderdere meteorenregen van het jaar. Ze komen elk jaar voor tussen 17 juli en 24 augustus en hebben de neiging om rond 9-13 augustus een piek te bereiken, om zowel romantici als stargazers te verbazen.

 

Vanaf zonsopgang zul je zeker de indrukwekkende diversiteit aan vogels in het gebied horen en misschien ook zien: Vlaamse gaaien, tortelduiven, mussen, roodborstjes, spechten, bonte spechten, ijsvogels en fazanten. Maar ook: patrijzen, kwartels, kinglets, mezen, zwaluwen, zilverreigers, reigers, houtduiven en prachtige roofvogels - buizerds, rode vliegers of haviken.