Naturisme

Wat is het verschil tussen naturisme en nudisme?

Als je met de gasten van L’Eglantière praat, of met iemand van onze staff, zal vrijwel iedereen je vertellen dat ze zichzelf naturist noemen. Niet alleen in ons domein, maar in heel West-Europa is naturisme de meest gangbare term. Maar je hebt misschien ook wel eens van de term nudisme gehoord. Dus wat is het verschil? Ben je een naturist of een nudist? En zijn nudisten welkom op naturistencampings? We leggen het even uit.

 

Belangrijk om te weten is dat het gebruik van de terminologie verschilt van regio tot regio. Hoewel naturisme de meest gebruikte term in Europa is, zullen Amerikanen veel vaker over nudisme praten. Behalve de Canadezen, die zich dan weer naturisten noemen. Om deze blogpost niet super ingewikkeld te maken, zullen we ons concentreren op wat deze termen in Europa betekenen.

 

Wat is naturisme?

 

Wij, Europeanen, zien naturisme als veel meer dan alleen naakt zijn. Het is een manier van leven, een filosofie, een gemeenschap. De basis voor naturisme is respect. Voor jezelf, voor anderen en voor je omgeving. Door dit respect voor elkaar kunnen we comfortabel naakt zijn tussen vrienden en vreemden zonder bang te hoeven zijn dat ze een oordeel zullen vellen over ons lichaam, of negatieve opmerkingen zullen maken.

 

Respect voor onze omgeving zorgt ervoor dat we kunnen genieten van prachtige ongerepte natuur. Op naturistencampings vind je doorgaans veel minder zwerfvuil en zelfs op openbare stranden zijn naturistenstranden meestal veel schoner dan textielstranden.

 

Naturisme wordt vaak een manier van leven of filosofie genoemd omdat we deze waarden ook meenemen naar de “buitenwereld”. We hoeven niet naakt te zijn om de natuur en de mensen om ons heen te respecteren. Naturisme stopt niet bij de poort van de camping.

 

Wat is nudisme?

 

Je moet weten dat het naturisme de afgelopen eeuw een transformatie heeft ondergaan. In het begin was het een beweging met zeer strikte regels. Naast het genieten van gemeenschappelijk bloot zijn, aten naturisten ook geen vlees, dronken ze geen alcohol en rookten ze niet.

 

Het is een beetje vaag hoe nudisme precies is ontstaan, maar de algemeen aanvaarde verklaring is dat het een contrarevolutionaire reactie was van degenen die ook genoten van gemeenschappelijke bloot, evenals van een goede biefstuk en een glas wijn. Het verschil tussen naturisme en nudisme is gemakkelijk terug te vinden in de naam: In het nud-isme ligt de nadruk op naaktheid. In het natuur-isme gaat het veel meer om de natuur, waar het menselijk lichaam uiteraard een onderdeel van is.

 

Wat is FKK?

 

In Duitstalige landen, maar ook in Midden- en Oost-Europa, vind je een derde term. FKK is een afkorting voor "Freikörperkultur", wat letterlijk vertaald kan worden naar "vrije lichaamscultuur". Het is een sociale beweging die is ontstaan ​​aan het einde van de 19e eeuw en die is gebaseerd op de gezondheidsaspecten van lucht en zonlicht. Het idee was dat hoe meer huid we de elementen laten absorberen, hoe gezonder we zullen zijn.

 

Hoewel de naam "vrije lichaamscultuur" zou kunnen suggereren dat FKK meer te maken heeft met nudisme, wordt de beweging beschouwd als de voorloper van het naturisme. In het begin van de 20e eeuw begonnen sommige FKK-liefhebbers steeds meer waarden toe te voegen aan hun levensstijl, waardoor het plots over veel meer ging dan alleen het absorberen van zonlicht en frisse lucht. Het naturisme was geboren.

 

Naturisme, nudisme en FKK in de 21e eeuw

 

Hoewel naturisme, nudisme en FKK vroeger heel verschillende dingen betekenden, zijn ze tegenwoordig veel dichter bij elkaar komen te staan. FKK wordt nog steeds veel gebruikt in sommige delen van Europa, maar de meesten zullen het erover eens zijn dat de term uitwisselbaar is met naturisme.

 

Door de geschiedenis heen hebben naturistenorganisaties zich ook gerealiseerd dat hun strikte beleid het groeipotentieel van de beweging blokkeerde, en begonnen ze losser te worden. Tegenwoordig is het heel gewoon om een ​​naturist een biertje te zien drinken terwijl hij de barbecue aansteekt. Het aantal naturistenclubs waar vlees en alcohol nog steeds verboden zijn, zijn zo goed als onbestaande geworden.

 

Nudisten daarentegen gingen zich steeds meer mengen met naturisten en zich aanpassen aan de naturistische waarden. Er wordt vaak gezegd dat veel naturisten als nudist beginnen. Ze bezoeken een naturistencamping omdat ze geïnteresseerd zijn in het bloot gebeuren, maar al snel beginnen ze ook de respectvolle omgeving en de andere waarden van het naturisme te waarderen.

 

In 2014 voegde de Internationale Naturistenfederatie INF-FNI zelfs de term “nudisme” toe aan haar officiële definitie van naturisme.

 

Wat ben jij?

 

Zoals we in de inleiding al vermeldden, is de kans groot dat je jezelf een naturist noemt als je Europeaan bent. Omdat het de meest geaccepteerde term is in dit deel van de wereld, maar ook omdat nudisme een beetje een ondertoon heeft in Europa.

 

Het draait allemaal om perceptie. Sommige Europese naturisten zullen je nog steeds corrigeren als je ze per ongeluk nudist noemt. Dit omdat ze willen benadrukken dat wat ze doen om veel meer gaat dan alleen naakt zijn. Maar in werkelijkheid is hoe je besluit jezelf te noemen van weinig belang in vergelijking met de waarden waarin je gelooft.

 

Zijn nudisten welkom in L’Eglantière?

 

Onze camping heet een “domaine naturiste”, een naturistendomein. Dit betekent niet dat je jezelf een naturist moet noemen om welkom te zijn. Wat ons betreft mag je jezelf naturist, nudist, iets anders of zelfs helemaal niets noemen. Het maakt ons niet echt uit.

 

Wat voor ons belangrijk is, is dat je gelooft in de naturistische waarden. Dat je de voordelen van sociaal bloot op prijs stelt, dat je de andere gasten op een respectvolle manier behandelt en dat je ervan geniet om in de ongerepte natuur te zijn. En we kunnen je vertellen, we hebben hier heel veel mooie natuur!

 

Uiteindelijk zijn termen goed voor communicatie, maar ze betekenen niets zonder de ideeën en waarden erachter. We voelen ons net naturisten, je mag jezelf noemen wat je wilt, maar misschien voel je je aan het einde van je verblijf ook wel een naturist.