Naturisme

Reis duurzaam: kampeer naakt

Duurzaam reizen is al jaren een hot topic. Beelden van de plastic eilanden in de Stille Oceaan, meedogenloze bosbranden in Californië en Australië en het overtoerisme in Venetië zijn in media over de hele wereld verschenen. Het komt altijd op hetzelfde neer: reizigers zijn zich onvoldoende bewust van het effect dat ze hebben op de mensen en de plaatsen die ze bezoeken. Of erger nog, het kan ze vaak niks schelen.

 

Duurzame vakanties in 2021

 

Er wordt wel eens gezegd dat mensen de gevaarlijkste dieren ter wereld zijn, een soort dat niet te stoppen is. Het jaar 2020 heeft bewezen dat deze theorie niet altijd klopt, toen een onzichtbaar virus vrijwel onze hele samenleving tot stilstand heeft gebracht. Hoewel de pandemie voor velen een regelrechte ramp was, heeft het ook onze ogen geopend. Snelwegen die berucht waren om hun files, zagen er plotseling verrassend leeg uit, en voor het eerst in vele jaren verscheen er een heldere blauwe hemel boven metropolen als Los Angeles en Delhi. Maar aan de andere kant werden knuffels, kussen en handdrukken, die we zo vaak als vanzelfsprekend beschouwden, een gevaarlijke bedreiging voor onze gezondheid.

 

Dit alles zal zeker een invloed hebben op de manier waarop we reizen in de komende jaren, en kan zelfs onze manier van denken volledig veranderen. Een kampeervakantie in de buurt, midden in de weelderige natuur, lijkt ineens veel aantrekkelijker dan een stedentrip naar de andere kant van de wereld. Gezond blijven wordt een topprioriteit en is gewoon veel gemakkelijker in een natuurlijke omgeving.

 

Hopelijk zullen we ook beseffen dat we de kleine dingen meer moeten waarderen, zoals de liedjes van de vogels en de leuke gesprekken met volslagen vreemden. En hopelijk zullen we ook leren om meer van het moment te genieten. Om de dingen die voor ons liggen te koesteren, in plaats van te verlangen naar wat we niet hebben.

 

Dit alles leidt tot een meer verantwoorde manier van op vakantie gaan. We kunnen gewoon niet blijven doorgaan met het vervuilen van andere plaatsen voor ons eigen vermaak, terwijl we alles en alle anderen negeren. Zoals de beroemde reisschrijver Doug Lansky al zei over duurzaam reizen: "Als het niet werkt voor de lokale bevolking, werkt het niet". Nou, Doug, een naturistenvakantie is misschien wel precies waar je naar op zoek bent.

 

Naturisme is meer dan alleen natuur en naakt zijn

 

Naturisme wordt vaak te gemakkelijk samengevat als “die naakte mensen”. Onze naaktheid is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende kenmerk, maar het begint nog niet eens uit te leggen waar naturisme echt over gaat. Als we kijken naar de term “naturisme” zelf, zullen velen concluderen dat het iets met de natuur te maken heeft. Naakt in de natuur. Dat is al een stap dichter bij de waarheid. Als naturisten brengen we graag tijd door tussen bomen, planten en dieren. En dat doen we inderdaad het liefst zonder kleren.

 

Het is duidelijk dat tijd doorbrengen in de natuur niet erg leuk zou zijn als er overal afval was. Dus zorgen we ervoor dat dit niet gebeurt. We dragen zorg voor de plaatsen die we bezoeken, ruimen op wanneer we terug vertrekken, en zelfs wat anderen soms achterlaten. Een van de typische kenmerken van naaktstranden is bijvoorbeeld dat ze vlekkeloos schoon zijn. Zeker in vergelijking met nabijgelegen geklede stranden. We doen dit echter niet alleen voor onszelf, maar omdat we de natuur en het milieu respecteren.

 

Respect is de hoogste waarde voor naturisten en dit heeft niet alleen betrekking op de natuur. We respecteren ook onszelf, andere mensen, andere ideeën en andere culturen. We maken geen grapjes over de lichamen van anderen, we trekken onze kleren niet uit waar dat niet op prijs wordt gesteld, en het is zeker niet onze bedoeling om anderen te choqueren of van streek te maken. Om een ​​lang verhaal kort te maken, naturisten zijn zich vaak erg bewust van het effect dat ze hebben op hun omgeving.

 

Duurzame vakanties op L'Eglantière

 

Het waarderen van de natuur is een van de hoogste waarden op L'Eglantière en is terug te vinden in veel verschillende aspecten van de camping. Van het groene bos tot aan de rivier die dwars door het domein loopt. Van de grote kampeerplaatsen tot activiteiten als wandelen en kanoën. En natuurlijk ook op de biologische boerderij, waarvan de producten regelrecht hun weg vinden naar het campingrestaurant. Je kan er niet alleen zeker van zijn dat jouw voedsel lokaal en op een duurzame manier is geproduceerd, maar de boerderij is ook een leuke plek om te leren hoe je van het land kan leven.

 

Ook het sociale aspect wordt zeker niet over het hoofd gezien. Op de camping kan je comfortabel je ware zelf zijn en veel gelijkgestemde mensen ontmoeten. In de nabije omgeving die aan de voet van de Pyreneeën ligt, krijg je niet alleen indrukwekkende landschappen en verbazingwekkende natuurlijke schoonheid, het gebied is ook bezaaid met pittoreske dorpjes waar je veel lokale producten kan kopen. Deze zijn niet alleen veel beter dan wat je in een supermarkt kan vinden, je steunt er ook de lokale gemeenschappen mee.

 

Een van de grote voordelen van verantwoord reizen is dat je de kans krijgt om de lokale cultuur op te snuiven. Naast het zwembad liggen van een multinationale hotelketen, nippend van een biertje en luisterend naar Amerikaanse muziek is misschien een keer leuk, maar is zeker niet zo memorabel als lokale ervaringen. Behalve dat het personeel van L'Eglantière vers voedsel op uw bord legt, is het ook een bron van informatie en tips over de cultuur en geschiedenis van de regio.

 

Reis ook duurzaam

 

Het kampingpersoneel en de lokale gemeenschap kunnen natuurlijk niet voor alles zorgen. Dit is waar de mentaliteit van de gasten een rol speelt. Door een paar kleine dingen toe te passen zoals recycleren, opruimen en niet onnodig water verspillen, helpen de naturisten om L’Eglantière niet alleen een heel plezierige plek te houden, maar ook een naturistencamping in de ware zin van het woord.

 

In een wereld waarin toerisme een gevaar voor het milieu is geworden, staat naturisme sterk als voorbeeld dat het ook anders kan. Dat het ecologische bewustzijn niet moeilijk of saai hoeft te zijn. Dat je een heerlijke vakantie kan beleven in harmonie met de natuur, met cultuur en met respect voor alles om je heen.