Naturisme

Ontsnappen aan het massatoerisme

Ontsnappen aan het massatoerisme

Het jaar 2020 zal zeker de geschiedenisboeken halen en niet op de meest positieve manier. Het is het jaar waarin de wereld werd stilgelegd omdat een virus zich met de snelheid van het licht verspreidde. Maar deze pandemie heeft ook vele ogen geopend. We realiseerden ons plots dat we voor een geweldige vakantie niet naar het einde van de wereld hoeven te reizen. We realiseerden ons het belang van menselijk contact, nu dat volledig uit ons leven verdwenen was. En we beseften dat pure natuur ons nog steeds veiligheid biedt en dat het buitenleven een welkom alternatief kan zijn voor toeristische streken.

 

Terug naar de natuur

 

In een wereld waarin ineens alles besmettelijk aanvoelde, wilden veel mensen het openbaar vervoer, grote hotels en drukke steden vermijden. Vakanties in de natuur werden de nieuwe trend. Bestemmingen die met eigen vervoer bereikbaar zijn en waar we onze eigen accommodatie kunnen opzetten. We gingen met z’n allen kamperen. Het is geen toeval dat vooral naturistencampings een toename zagen van gasten die voor de eerste keer op bezoek kwamen. Vaak zelfs gasten die voor de eerste keer op naturistische vakantie gingen.

 

Terwijl “textiel” campings vaak krap aanvoelen, zijn naturistencampings altijd een oase van ruimte en is het natuurlijke aspect erg belangrijk. Als naturisten houden we er gewoon niet van om als sardientjes gestapeld te worden. Hoewel naturisme een zeer sociale manier van leven is, gaat het ook om respect voor elkaars bewegingsruimte. De natuur op zichzelf heeft een ontspannend effect op de mens, iets wat de meeste mensen zeker kunnen gebruiken na alle stress die de pandemie veroorzaakt heeft. Een bijkomend voordeel voor naturisten is dat vitamine D, dat wordt aangemaakt als ons lichaam in contact komt met zonlicht, een goede bescherming blijkt te zijn tegen virussen. Jawel, zelfs tegen COVID. Omdat ons hele lichaam wordt blootgesteld aan de zon, bereiken onze vitamine D-spiegels zeer hoge niveaus wanneer we naakt zijn.

 

Weg van de platgelopen paden

 

Frankrijk is erg populair onder toeristen van over de hele wereld en kampt vaak met overtoerisme. Vooral regio's als Parijs en de Cote d’Azur worden tijdens de zomermaanden letterlijk overspoeld. Het voordeel van naturistencampings is dat ze zich zelden bevinden waar de massa naartoe gaat. Onze camping ligt bijvoorbeeld aan de voet van de Pyreneeën. Net om de hoek liggen schitterende landschappen vol wandelpaden en pittoreske dorpjes, die allesbehalve onder de voet gelopen worden door massatoerisme.

 

Frankrijk is best een groot land, en toch lijkt iedereen steeds weer naar dezelfde plekken te gaan. 

Natuurlijk kunnen de Eiffeltoren en de prachtige kustlijn van de Middellandse Zee items op je “bucketlist” zijn, maar er is zoveel meer te zien waarvoor je niet hoeft te verdwalen tussen duizenden andere toeristen. Naturistencampings geven je de kans om enkele minder bekende streken van dit prachtige land te ontdekken en op een heel unieke manier: Inderdaad, zonder kleding. 2020 heeft niet alleen bewezen dat dit een heel gezonde manier van op vakantie gaan is, maar ook een hele leuke. Een ontsnapping uit de “ratrace”, weg van de massa, weg van de dagelijkse stress en terug naar onze roots. Terug naar de natuur.