Naturisme

Naturisme: de perfecte manier om de familieband te versterken

Naturisme is een van die dingen die je het beste ervaart met jouw dierbaren, en een naturistische vakantie kan jouw familiebanden naar een hoger niveau tillen. Het gaat er zowel om jouw kinderen te laten zien dat er niets raars is aan het menselijk lichaam als om samen tijd doorbrengen in een zorgeloze omgeving. Mocht je je afvragen of een naturistencamping wel een goede plek is om met het gezin op vakantie te gaan, dan kunnen wij je vertellen dat dit zeker het geval is. En hier is waarom.

 

Geboren naturisten

 

Er wordt vaak gezegd dat kinderen geboren naturisten zijn. Technisch gezien zeker, want niemand komt gekleed op de wereld aan. Maar ook filosofisch aangezien kinderen niet dezelfde culturele bagage meedragen als volwassenen en ze vaak nog niet geleerd hebben het menselijk lichaam te zien als iets dat verborgen moet worden. Sommige ouders twijfelen om hun kinderen naar een naturistencamping mee te nemen omdat ze bang zijn voor hun reacties. In de meeste gevallen passen de kinderen zich echter veel sneller aan dan de ouders.

 

Hoe jonger de leeftijd waarop je jouw kinderen kennis laat maken met naturisme, hoe gemakkelijker ze het als iets normaals zullen beschouwen. Zelfs als ze geen kleuters meer zijn, zijn de meeste kinderen ruimdenkender dan volwassenen als het gaat om het uitproberen van nieuwe dingen en zullen ze dit nieuwe type vakantie snel accepteren. Tieners kunnen wel al eens lastig zijn, maar daarover later meer.

 

Kinderen houden van andere kinderen

 

Een van de belangrijkste aspecten van een geslaagde naturistische vakantie met het gezin is of uw kinderen al dan niet leeftijdsgenoten hebben. Natuurlijk is elk kind anders, maar velen maken graag nieuwe vriendjes. Omdat verschillende naturistencampings zich richten op verschillende soorten gasten, is het belangrijk om de juiste plek te kiezen. Op Domaine de L’Eglantière besteden we veel aandacht aan naturisme voor het hele gezin en organiseren we dagelijkse activiteiten in onze miniclub. Niet enkel om jouw kinderen bezig te houden, maar ook om ze de kans te geven kennis te maken met de andere kinderen die momenteel op de camping zijn.

 

We willen dat onze activiteiten zowel leuk als leerzaam zijn, dus naast spelletjes of sporten richten we ons ook op het creatieve, met schilderen en knutselen. Wij bieden ook culinaire activiteiten aan - Frankrijk is een zeer culinair land - waaronder uw kinderen brooddeeg leren maken voor Chapati. En we besteden veel aandacht aan de natuur, met natuurwandelingen of workshops om te leren vissen.

 

De olifant in de kamer

 

Als ouder is het jouw doel om jouw kinderen te beschermen. De voor de hand liggende olifant in deze kamer is of het een goed idee is om de blote lichamen van je kinderen bloot te stellen aan al die vreemden op de camping. Wat als er iemand is met de verkeerde bedoelingen? Zet je de kat niet gewoon bij de melk?

 

We willen deze zorg zeker niet lichtvaardig opvatten, maar we kunnen je vertellen dat er enorm weinig gevallen van kindermisbruik binnen naturistische omgevingen zijn. Vooral omdat naturisten een hechte gemeenschap zijn waarin iedereen een oogje in het zeil houdt. Zeker als het om kinderen gaat. Als een volwassene zich vreemd zou gedragen, kun je er van op aan dat het niet lang zal duren voordat iemand dit in de gaten heeft en actie onderneemt. We hebben ook getraind personeel dat ongebruikelijk gedrag gemakkelijk opmerkt en snel reageert als er iets zou gebeuren. Vanuit dit oogpunt zijn naturistencampings veel veiligere omgevingen dan bijvoorbeeld naaktstranden waar er minder sociale controle en geen professioneel personeel is.

 

Wat als je kinderen het niet leuk vinden?

 

We hebben al eerder vermeld dat kinderen als naturisten worden geboren, maar als ze eenmaal in de puberteit komen, kunnen ze er minder voor voelen om de hele tijd bloot te zijn. Hun lichaam en geest veranderen en hun wereld wordt verwarrend. Ze beginnen zich als mens vaak kwetsbaarder te voelen en zien bloot zijn als een extra reden voor deze kwetsbaarheid. Als dit bij jouw kinderen gebeurt, weet dan dat dit volkomen normaal is. Zelfs kinderen die al sinds hun geboorte naar naturistencampings gaan, kunnen op een bepaalde leeftijd het naturisme de rug toekeren.

 

Helaas is er geen handleiding beschikbaar over hoe je dit kan voorkomen. Zonder jou te willen vertellen hoe je jouw kinderen moet opvoeden, is onze ervaring dat een open gesprek meestal het beste werkt. Vraag je kinderen wat het is waardoor ze zich ongemakkelijk voelen en zoek een middenweg. Bij L'Eglantière erkennen we heel goed dat tieners deze problemen kunnen hebben, dus zullen we ze zeker niet dwingen om overal op de camping bloot te zijn. Onze gouden regel is dat iedereen bloot moet zijn in en rond de watervoorzieningen, maar als ze zich willen bedekken tijdens activiteiten of ergens anders op de camping, dan laten we dat toe.

 

De gezinsband

 

Naturisme heeft een aantal fysieke en mentale voordelen, en een belangrijke is dat het mensen dichter bij elkaar brengt door kunstmatige grenzen zoals kleding weg te nemen. We zijn allemaal gewoon wie we zijn, er is niets dat we voor elkaar verbergen. Dit helpt je groeien als persoon maar ook als gezin.

 

Op een naturistencamping doe je veel samen met het gezin. Van de leuke dingen zoals het opzetten van de tent en deelnemen aan activiteiten tot misschien minder leuke dingen zoals afwassen. Het belangrijkste is dat je als gezin bij elkaar bent. Een natuurlijke omgeving zonder de afleiding van televisies en videogames is de perfecte plek om in alle rust en sereniteit dichter bij elkaar te komen. Je krijgt de kans om samen tijd door te brengen als je pure zelf. Is dit niet waar elke vakantie om zou moeten gaan?