Naturisme

Naakt wandelen: genieten van de natuur op de meest natuurlijke manier

Naakt wandelen: genieten van de natuur op de meest natuurlijke manier

Mensen houden om verschillende redenen van naturisme. Voor sommigen is het het sociale aspect, het comfort van het niet hoeven dragen - en wassen - van kleding, of de vrijheid die gepaard gaat met iets doen tegen de normen van de samenleving. Voor anderen is het het ontspannende effect, de het bruine kleurtje of het zelfvertrouwen. Maar er is één ding waar alle naturisten het over eens zijn: er is geen betere manier om volop van de natuur te genieten dan op je meest natuurlijke manier.

 

Dit kan worden ervaren door gewoon het gras tussen je tenen te voelen of een frisse windvlaag langs je naakte lichaam. Of door een goed boek te lezen in de schaduw van een grote boom. Maar als je echt de natuur wilt verkennen, is een goede naakte wandeling vaak de beste optie.

 

Waarom naakt wandelen zoveel beter is

 

Van alle vijf zintuigen is ons tastzintuig degene die we zelden ten volle gebruiken. Toen we net 'tastzintuig' zeiden, dacht je niet meteen aan je handen? Natuurlijk zijn we gewend om veel dingen met onze handen aan te raken, maar de receptoren die ons lichaam gebruikt om ons gevoel te geven, zijn te vinden op elk stukje van onze huid. Helaas zijn de meeste van deze receptoren meestal bedekt met textiel.

 

Het is een van de sensaties die de meeste beginnende naturisten onmiddellijk herkennen. Plots voelen ze met de huid van hun hele lichaam. Wat heeft dit met naaktwandelen te maken? Nou, alles. Wanneer we omringd worden door natuur, kunnen we ons volledige tastzintuig gebruiken en wordt zelfs de kortste wandeling een heel andere ervaring.

 

Laat je lichaam de controle overnemen

 

Naakt wandelen heeft ook een comfort aspect. Als je een grote stap moet zetten of over een kleine rivier moet springen, gaat dit een stuk gemakkelijker wanneer je niet wordt beperkt door kleding. Maar waarom zou je de sprong maken? Op een warme zonnige dag kun je in plaats daarvan gewoon door de rivier waden. Of neem een ​​snelle duik in een meertje als je de kans krijgt. Een ander voordeel dat veel naakte wandelaars prijzen, is dat je geen last hebt van die vervelende plakkerige, zweterige kleding.

 

Over zweet gesproken, dit is iets waar niemand van ons echt van geniet, toch?. Het plakt, het stinkt en het geeft ons een vies gevoel. Maar toch is het het resultaat van vele duizenden jaren evolutie. Het is de favoriete manier van ons lichaam om onze temperatuur op peil te houden. Helaas werkt dit niet zo goed wanneer je kleding draagt, omdat deze gewoon alle vloeistoffen die je lichaam aanmaakt direct opneemt. Kortom, je zenuwen sturen een "hey, het wordt hier behoorlijk warm" bericht naar je hersenen. Je brein antwoordt met "geen zorgen, we openen de watervoorziening". Maar dan zuigen je kleren, als ongewenste roofdieren, gewoon al het water op.

 

Dit klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar het is precies wat er gebeurt. Vroeger vonden we kleding uit om ons te beschermen tegen klimaten die te extreem waren voor ons lichaam. Maar toen begonnen we deze kleding ook te dragen op plaatsen waar ons lichaam zelf veel beter kan presteren om onze temperatuur op het perfecte niveau te houden. Plekken zoals wandelpaden door het bos op een zonnige middag bijvoorbeeld.

 

Door naakt te wandelen, geef je je lichaam de kans om zijn capaciteiten te bewijzen en zul je verbaasd zijn over hoe goed het zal functioneren. Je kansen om oververhit te raken nemen aanzienlijk af en in plaats van last te krijgen van je zweet, zal je echt genieten van hoe het je afkoelt. En als je eenmaal terug bent, heb je geen wasmachine vol stinkende kleding, alleen een snelle douche is voldoende.

 

Wat mee te nemen op je naakte wandeling

 

We prijzen graag hoeveel een menselijk lichaam voor zichzelf kan zorgen, maar we moeten toegeven dat het ook behoorlijk kwetsbaar kan zijn. En niet de hele natuur is zo vriendelijk als we zouden willen. Als je dagtocht vanuit l'Elglantière bijvoorbeeld een wandeling door de hoge Pyreneeën omvat, kan je best overwegen om toch wat kleren aan te trekken.

 

In ieder geval is het ook aan te raden om het volgende mee te nemen:

 

- Water: Je lichaam heeft water nodig om te functioneren. Hoeveel er nodig is, hangt af van persoon tot persoon, maar de gemiddelde mens heeft 2 tot 3 liter nodig voor een dagwandeling. Een goede vuistregel is om terug te keren als je halverwege je waterreserve bent.

 

- Zonnebrandcrème: Zweten kan tegen gaan dat jouw lichaam oververhit raakt, maar het zal zonnebrand niet voorkomen. Houd er rekening mee dat sommige van jouw lichaamsdelen misschien niet zo gewend zijn aan de zon als andere, dus bescherm die zeker extra als je niet als kreeft wilt terugkeren.

 

- Insectenspray: Een van de beste dingen van wandelen in de natuur is wanneer je wilde dieren tegenkomt. Er gaat niets boven de aanblik van een familie herten die zich in de verte vermaken. Maar dieren in het wild komen ook vaak voor in kleinere vormen, zoals muggen, die ook de voorkeur geven aan pure natuur en waarschijnlijk ook aan jouw puur natuurlijke lichaam. Zorg er dus voor dat je jezelf daartegen beschermt.

 

- Schoeisel: Sommige naturisten zweren bij blootsvoets wandelen, anderen bedekken liever hun voeten voor de verschillende grondsoorten die in de natuur voorkomen. De keuze is aan jou.

 

- Een dagrugzak: als er een nadeel is aan naakt wandelen, dan is het het gebrek aan zakken. Er zijn waarschijnlijk veel dingen die je bij je wilt hebben, al het bovengenoemde en misschien een telefoon, camera en je sleutels. Houd je handen vrij en neem een ​​kleine rugzak of tas mee.

 

Waar kun je naakt wandelen?

 

Het is vrij duidelijk dat stedelijke plaatsen beter vermeden kunnen worden. Als je het maximale uit de natuur wilt halen, dan wil je natuurlijk op zoek naar natuurgebieden als velden en bossen. Op het domein van l’Eglantière en in de nabije omgeving zijn er verschillende wandelroutes waar je perfect zonder kleren kan wandelen en genieten van een schitterende natuur en prachtige uitzichten.

 

Een keer per week neemt Xavier, de eigenaar van de camping, een groep mee op een naakte wandeltocht om enkele van zijn favoriete plekjes te laten zien en ondertussen een overvloed van informatie te geven over de geschiedenis van de regio.

 

Als je er toch op uit wilt en meer van de nabijgelegen natuur wilt verkennen zonder kleding, is het belangrijk op te merken dat openbaar naakt niet legaal is in Frankrijk. Het is dus altijd het beste om een ​​handdoek of sarong bij de hand te hebben, zodat je je snel kan bedekken als je andere mensen tegenkomt. Aan de Spaanse kant van de Pyreneeën is naakt in de natuur eigenlijk legaal, maar dat betekent niet dat het altijd sociaal geaccepteerd is. Dus ook hier kun je je het beste bedekken als er anderen in de buurt zijn. Als je niemand uitdaagt, heb je verreweg de beste kansen op een geweldige naakte wandelervaring.