Naturisme

Is naturisme beter voor je gezondheid?

Er is wat onenigheid over waar en wanneer het naturisme is ontstaan. Hoewel de vroegste bronnen uit het Griekse rijk zouden komen, waar sociaal naakt niet allen behoorlijk gewoon was, maar ook de standaard sportoutfit (het woord "gymnasium" is afgeleid van het Griekse woord "gymnós", wat “naakt" betekent), zijn er tot aan het begin van de 20e eeuw geen geschriften die echt over "naturisme" praten.

 

De industriële revolutie had het leven van de mensen op zijn kop gezet en niet altijd ten goede. Sommige waarnemers kwamen tot de conclusie dat die grote nieuwe fabrieken, de benauwende arbeidsomstandigheden en de snel groeiende steden een belangrijke oorzaak van een slechte gezondheid waren. Het was niet moeilijk om je voor te stellen dat frisse lucht, schoon water en zonneschijn de sleutels zouden kunnen zijn tot een langer en beter leven.

Om een ​​lang verhaal kort te maken, er ontstonden hervormingsgroepen in Duitsland, Frankrijk en Engeland. Kleine organisaties die teruggingen naar een meer natuurlijke vorm van leven. Ze ademden de lucht van de bossen in, dronken het niet-vervuilde water en om de meeste energie uit de zon te halen, dachten ze dat ze er het beste zoveel mogelijk huid aan konden blootstellen als fysiek mogelijk was. Zelfs vandaag zijn er nog steeds veel naturistenclubs die het woord "zon" in hun naam hebben.


 

Naturisme en lichamelijke gezondheid

 

Tot zover de geschiedenisles. Hoewel het naturisme is ontstaan ​​uit een op gezondheid gerichte beweging, roepen de tactieken vandaag toch enkele vragen op. Huidkanker was een eeuw geleden nog niet bekend en we kunnen ons moeilijk voorstellen dat veel hedendaagse artsen nog totale blootstelling aan de zon zullen voorschrijven. Aan de andere kant zijn de ultraviolette stralen van de zon een van de weinige manieren om vitamine D in je lichaam te krijgen (de andere manieren zijn door het eten van levertraan, zwaardvis, zalm, ingeblikte tonijn, runderlever, eidooiers of sardines, niet bepaald ingrediënten die we dagelijks gebruiken). Vitamine D is niet alleen goed voor de verwerking van cholesterol, lage vitamine D-spiegels worden onmiddellijk in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen zoals osteoporose, kanker, depressie en spierzwakte.

 

Zoals altijd ligt het antwoord in het vinden van de balans. Je huid te veel blootstellen aan zonlicht is geen goed idee, net zoals het nooit aan zonlicht blootstellen. Hier speelt het naturisme een belangrijke rol. Omdat naturisten veel zonder kleding buiten zijn, hebben ze eigenlijk veel minder contact met direct zonlicht nodig dan degenen die de hele dag gekleed zijn om gelijke hoeveelheden vitamine D binnen te krijgen.

 

Hoewel onze luchtzuiveringstechnieken in de loop der jaren sterk zijn verbeterd, kunnen we de lucht in onze steden nog steeds niet als perfect schoon beschouwen. Niettemin hebben studies aangetoond dat de luchtkwaliteit in landelijke gebieden zelden meer dan 20% beter is dan in stadscentra. Niet zo'n groot verschil, zou je denken. Maar als je in een stad woont, kan een kort bezoek aan een naturistencamping (die vaak omgeven is door een overvloed aan natuur) je al de kans geven om de broodnodige frisse lucht in te ademen. Maar de luchtkwaliteit is niet het belangrijkste effect dat de natuur heeft op ons welzijn.


 

Naturisme en geestelijke gezondheid

 

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die meer verbonden zijn met de natuur, meer kans hebben op een gelukkiger leven. Terwijl onze stress- en angstniveaus de neiging hebben om omhoog te gaan wanneer we worden geconfronteerd met kunstmatige dingen, gaan ze naar beneden als we in de natuur zijn. Sterker nog, natuurlijke omgevingen verbeteren ons werkgeheugen, cognitieve flexibiliteit en aandachtscontrole. Met andere woorden, de natuur kalmeert ons EN maakt ons meer gefocust.

 

Denk er eens over na, waar ga je heen na een stressvolle dag op het werk? Wanneer je een probleem hebt dat je maar niet lijkt op te lossen? Wanneer je er even helemaal tussenuit wilt? Een wandeling in het park is een veel voorkomend antwoord. Velen gebruiken dit gewoon als een tijdelijke oplossing voor een direct probleem, maar realiseren zich niet dat regelmatig tijd doorbrengen in de natuur op lange termijn voordelen zal hebben.

 

We hebben al eerder vermeld dat naturistenplekken zoals campings of stranden meestal midden in de natuur te vinden zijn. Maar het naturisme voegt daar nog een schepje bovenop. Door volledig naakt in de natuur te zijn, nemen we de allerlaatste kunstmatige grens tussen ons lichaam en onze omgeving weg. Er is gewoon geen betere manier om contact te maken met de natuur dan zonder kleding.


 

Het sociale aspect van naturisme

 

Dit is eigenlijk een onderdeel van de mentale gezondheidsvoordelen van naturisme, maar we zijn van mening dat het een eigen paragraaf verdient, omdat het niet alleen zo belangrijk is, maar ook zo typisch voor naturisme. Helaas is er nog niet veel onderzoek gedaan naar de effecten van sociaal naakt op onze geestelijke gezondheid, maar in 2017 kwam een ​​groep onderzoekers van de University of London tot een zeer interessante conclusie tijdens hun "Happiness Studies". Het onderzoek suggereerde dat deelname aan naturistische activiteiten mensen veel tevredener maakt met hun lichaam en zelfs met hun leven.

 

Het is algemeen bekend dat een negatief lichaamsbeeld een wereldwijd probleem is dat alleen maar erger lijkt te worden. De steeds veranderende schoonheidsnormen hebben geleid tot een eindeloze race naar "het perfecte lichaam". Een race die je alleen maar kan verliezen en die resulteert in tal van mentale en fysieke problemen. En er is maar één manier om eruit te komen: door je lichaam te waarderen voor wat het is.

 

Dat lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar ook hier biedt het naturisme een antwoord. Hoewel het idee van naakt to zijn omringd door vreemden misschien zal lijken alsof het je zelfbewuster maakt over je lichaam, in feite is het tegenovergestelde waar. Je zal snel merken dat elk lichaam zijn sterke en zwakke punten heeft. Dat er geen normen zijn voor schoonheid. Dat 'het perfecte lichaam' een totale mythe is.

 

Door je naaktheid te omarmen en je lichaam bloot te stellen aan anderen, en gerespecteerd te worden om wie je bent, zal je lichaamsbeeld en je zelfrespect enorm toenemen. En door in de buurt van andere naakte mensen te zijn, krijg je echte rolmodellen in plaats van de gephotoshopte foto's die je in de tijdschriften en op internet ziet.

 

Om tot slot de vraag in de titel van deze blogpost te beantwoorden: Ja, wij geloven dat naturisme beter is voor je gezondheid. En niet alleen dat, het maakt je ook gelukkiger. Is dat niet wat we allemaal willen?