Naturisme

De voordelen van bloot socializen

Voor veel mensen is het idee om met anderen naakt te zijn - vooral met vreemden - een zeer intimiderende gedachte. In feite is het de bron van de nachtmerrie waarin je voor een klas staat of een presentatie geeft en plotseling merkt dat je geen kleren aan hebt.

Als je deze dromen herkent, kunnen we ons voorstellen dat je je afvraagt of naar een naturistencamping gaan iets voor jou is. Als die nachtmerrie een bepaald gevoel heeft achtergelaten, is dat waarschijnlijk geen leuk gevoel. Maar wat als we je vertellen dat de oorzaak van deze dromen eigenlijk een van de grote sterke punten van het naturisme is?

Die 'naakt voor mensen'-droom heeft zijn oorsprong in kwetsbaarheid. Het heeft eigenlijk niets te maken met naaktheid, maar met het gevoel dat je onvoorbereid bent, of met de angst dat een van je gebreken onder de publieke aandacht zal worden gebracht. In de schijnwerpers staan maakt je kwetsbaarder dan het publiek dat in het donker zit. Alle ogen zijn op jou gericht. Wanneer we iets voelen, zullen onze hersenen proberen het te materialiseren, een beeld te schetsen. En helaas werd naakt zijn in de loop van de geschiedenis sterk gekoppeld aan kwetsbaarheid. Daarom kleden je hersenen je figuurlijk uit terwijl je slaapt.

 

Omarm je kwetsbaarheid

 

Genoeg over enge dromen. Naar een naturistencamping gaan is natuurlijk heel wat anders dan je denkbeeldige naakte toespraak. Het belangrijkste is dat er geen schijnwerpers zijn. Er zijn geen ogen op jou gericht, of in ieder geval niet meer dan op iemand anders. Je bent ook niet de enige naakte persoon. De anderen zijn dat ook. Heb je ooit een enge droom gehad waarin je naakt was en alle anderen ook? Waarschijnlijk niet, want als iedereen in gelijke mate kwetsbaar is, voelen we ons automatisch minder kwetsbaar.

Er is natuurlijk het feit dat mensen je naakt zullen zien. Al die kleine dingen die je hebt geprobeerd te verbergen met kleding en accessoires, zullen plotseling open en bloot zijn. Hoe ga je daarmee om? Je zal snel merken dat je niet alleen bent. Iedereen heeft lichaamsdelen waarvan ze graag zouden willen dat ze er iets anders uitzien. Iedereen heeft “gebreken”. Geen enkel lichaam is "perfect". Of, zoals veel naturisten graag zeggen, elk lichaam is perfect. Gewoon omdat we allemaal anders zijn. Uiteindelijk is het "perfecte lichaam" niets natuurlijks, maar slechts een uitvinding van de schoonheidsindustrie.

Het besef dat elk lichaam zijn bepaalde uiterlijk heeft, is een grote stap voorwaarts als het gaat om het waarderen van je eigen lichaam zoals het is. Wat nog beter is, is dat je je realiseert dat niemand echt naar je kijkt. Dat je gebreken die je zo onwillig blootlegt, vrijwel onopgemerkt blijven.

 

Niets in de zakken

 

Als je naakt bent, verberg je niets. Je bent volledig blootgesteld, en dat kan ongelooflijk bevrijdend zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken over wat je draagt of hoe je eruitziet in kleding. Je bent gewoon jij, in je meest natuurlijke staat. Dit kan een heel krachtig gevoel zijn. Niets kan je nu nog raken. Je bent al in je meest kwetsbare staat.

Dit is een van de moeilijkste concepten van naturisme voor niet-naturisten om te begrijpen en we raden je echt aan om naturisme eens te proberen, gewoon om te voelen hoe dit voelt. Gewoon om te voelen hoe het is om niets te verbergen te hebben. Tenzij je een goochelaar bent, is het moeilijk om te toveren als je geen zakken hebt.

 

Menselijke gesprekken

 

Wanneer we een gesprek beginnen met mensen, kijken we vaak naar het voor de hand liggende, het materialistische. “Mooie jurk”, “mooie auto”, “wie heeft je opgemaakt?”. Wat zeg je tegen een blote persoon? Voor de goede orde, willen we vermelden dat het als not done wordt beschouwd om commentaar te geven op het fysieke uiterlijk van een vreemde op een naturistencamping (of ergens anders ook eigenlijk). Wat interessant is, is dat wanneer er geen materialistische dingen zijn om over te praten, we veel gemakkelijker overschakelen naar wat echt belangrijk is. We praten over ervaringen, over ons leven of over alledaagse dingen.

Kortom, we praten over wie mensen werkelijk zijn in plaats van over hoe ze eruit zien en wat ze bezitten. Als je naakt bent, zit je allemaal op een gelijk speelveld. Er is geen status of hiërarchie op basis van wat je draagt of hoe je eruit ziet. Iedereen is gewoon zichzelf, en dat kan het gemakkelijker maken om op een dieper niveau met anderen in contact te komen. En als je niet weet hoe je een gesprek met een naturist moet beginnen, is er altijd de gemeenschappelijke basis dat we allemaal geïnteresseerd zijn: het naturisme.

 

Daaaaaag stress!

 

Het omarmen van je kwetsbaarheden en het waarderen van je eigen lichaam zijn geweldige stressverlichters op zich, maar naar een naturistencamping gaan kan daar nog een schepje aan toevoegen. Het is bewezen dat in de natuur zijn ook geweldig is om van stress af te komen. En als je naakt bent, heb je meer contact met je lichaam en je natuurlijke omgeving, waardoor je je bijna automatisch meer op je gemak voelt.

Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat omdat je geen zakken hebt, veel naturisten ervoor kiezen om hun telefoon niet overal mee naartoe te zeulen. Volgens verschillende statistieken is jouw smartphone uw grootste bron van stress en angst. Gewoon een paar uur opzij leggen kan wonderen doen.

 

Samengevat, socializen in je blootje kan veel voordelen hebben voor je geestelijke gezondheid. Het kan je helpen om je zelfverzekerder en comfortabeler in je vel te voelen, stress te verlichten en op een dieper niveau contact te maken met anderen. Daarom raden we je ten zeerste aan om het eens te proberen en te zien hoe het voelt. Op Domaine de L’Eglantière zorgt iedereen ervoor dat je je snel op je gemak voelt en ontmoet je de meest interessante mensen rond ons zwembad, in de bar of tijdens onze gezamenlijke diners.

Wie weet ontdek je wel een hele nieuwe wereld van vrijheid en verbinding. En gaandeweg kom je ook van die enge dromen af.