Ontdekken

De smaken van l’Eglantière

Wist je dat Frankrijk het meest bezochte land ter wereld is? Al meer dan 20 jaar op rij verkiezen toeristen van over de hele wereld Frankrijk boven alle andere landen voor hun vakanties. Als je eerder in Frankrijk bent geweest, begrijp je waarschijnlijk waarom. Er is prachtige natuur, geweldige steden, geschiedenis, cultuur, architectuur, kunst, muziek, noem maar op. Er is letterlijk voor elk wat wils. Maar wat waarschijnlijk de meeste bezoekers naar Frankrijk trekt, is iets wat we "joie de vivre" noemen. De vreugde van het leven, gevoed door 's werelds beste gerechten en wijnen.

 

Proeven van de Hautes-Pyrénées

 

Zelfs voor enkel maar een inleiding tot de Franse keuken zouden we een encyclopedie moeten schrijven in plaats van een blogpost. Laten we ons daarom beter concentreren op de omgeving van ons naturistendomein l’Eglantière. Gelegen aan de voet van de Pyreneeën, vlakbij de Spaanse grens, is ons departement een echte topper voor gastronomie. Een van onze kroonjuwelen is de porc noir de Bigorre, het zwarte Gascon-varken. In tegenstelling tot de meeste andere varkens, mag dit ras vrij rondlopen in weiden en wordt het gevoed met eikels en graan, wat een zeer kenmerkende smaak aan het vlees geeft.

 

De berghellingen zijn ook perfect om schapen te fokken. Typisch is de Baréges-Gavarnie, dat is vers vlees van de schapen die in deze regio worden geboren, grootgebracht en geslacht. En dan is er nog het beroemde eendenvlees, dat in veel verschillende vormen op je bord komt. Canard a l’orange (in sinaasappelsap), civet de canard (stoofpot), magret de canard (eendenborst), confit de canard (traag geroosterd), of in de zeer typische Salade Landaise. Om er maar een paar te noemen.

 

Meer dan alleen vlees

 

Hoewel vlees een belangrijk ingrediënt is van de lokale keuken, valt er in de regio nog veel meer te proeven. Er worden verschillende soorten knoflook gebruikt om je smaakpapillen te prikkelen, er zijn de handgeplukte bonen uit Tarbes, de zoete meloenen uit Gers en de lekkere walnoten uit de Périgord. De regio Toulouse staat bekend om de teelt van viooltjes, die niet alleen als decoratie op jouw bord worden gebruikt, maar ook om honing, mosterd en azijn een subtiele smaak te geven.

 

Al deze verrukkingen moeten vergezeld gaan van een bijpassend drankje, en wanneer je in Frankrijk bent... Het zuidwesten staat erom bekend enkele van de beste wijnen van het land te produceren. Wat zeggen we? Beste wijnen ter wereld! De Madiran en de Tannat kunnen een belletje doen rinkelen, en er zijn er nog vele andere om van te genieten. Een glas Armagnac, de typische lokale cognac, vormt de perfecte afsluiter van dit culinaire genot.

 

Dineren bij l’Eglantière

 

We hielden het beste nieuws voor het einde: je hoeft niet eens kleren aan te trekken om deel te nemen aan onze "joie de vivre". In ons campingrestaurant kan je van de meeste van bovengenoemde lekkernijen genieten. Meerdere keren per week heb je de kans om de ervaring te delen met de andere gasten tijdens onze gezamenlijke diners. Sommige dagen richten we ons op de lokale specialiteiten, andere dagen gaan we de grens over (zei iemand paella?), of we hebben een goede ouderwetse barbecue. Lekker eten, goede wijnen, goed gezelschap, live muziek, dat is waar een vakantie in Frankrijk echt om draait.