Domeinnieuws

Bloot dineren: doen of niet?

Een van de geneugten van een vakantie op een naturistencamping is dat je kan ervaren hoe een leven zonder kleren er zou uitzien. Je wordt naakt wakker, loopt naar buiten en voelt de ochtendbries en de warme zon op je lichaam. Je wandelt naar het douchegebouw zonder na te denken waar je je kleding neer moet leggen, je ontspant, zonnebaadt, zwemt, leest, maakt een praatje met de buren, drinkt wat en speelt jeu de boules, allemaal zonder dat ook maar een stukje stof je huid hindert. Maar als de avond valt, kleden sommige naturisten zich toch liever aan voordat ze richting het restaurant gaan. Ook al staan de zomeravonden in Zuid-Frankrijk bekend als aangenaam warm.

 

De voordelen van bloot dineren

 

Comfort is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom sommige naturisten zo graag bloot dineren. Je hoeft geen tijd te besteden aan het aankleden (en het kiezen van kleding), je kan gewoon stoppen met datgene wat jou zonet bezig hield en recht naar het restaurant gaan. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over vlekken op jouw favoriete jurk, en bovenal, zoals elke naturist weet, heeft kleding de neiging mensen te scheiden. Als er geen kleding bij betrokken is, is iedereen gelijk en komen gesprekken veel gemakkelijker op gang.

 

Waarom dineren naturisten gekleed?

 

De belangrijkste reden waarom sommige naturisten zich graag kleden als ze naar het restaurant gaan, is omdat zij dit beschouwen als een onderdeel van de restaurantervaring. Als mensen uitgaan, kleden ze zich graag op. Dat is best lastig als er geen kleren bij betrokken zijn. Een andere reden is hygiëne. Het feit dat ons eten zo dicht bij ons lichaam en dat van anderen ligt, maakt dat sommige mensen zich ongemakkelijk voelen. Tel daarbij het risico op dat er een lepel gloeiend hete soep op je schoot valt.

Ook bestaat de kans dat de temperaturen later op de avond dalen. Niemand loopt graag naar de andere kant van de camping om tijdens het eten kleding te halen. En dan is er nog de nabijheid van anderen. Op de camping kan je alle ruimte en afstand tot anderen hebben die je wilt. Maar in een restaurant kan het ongemakkelijk voelen om dicht bij andere mensen te zitten als je geen kleding aan hebt.

 

De keuze is aan jou

 

Het zijn niet alleen bepaalde naturisten die naakt dineren als een ‘niet doen’ beschouwen. Ook sommige naturistencampings hanteren een dresscode (en geen “undress code”) in hun restaurants. Bij L’Eglantière laten we onze gasten graag de keuze. Iedereen is welkom in ons restaurant, zowel bloot als gekleed.

Tijdens de warme zomeravonden hebben we vaak een “fifty-fifty” aan blote en geklede gasten. Regelmatig zijn de blote gasten in de meerderheid. Vooral tijdens onze gezamenlijke diners merken we dat veel gasten liever geen kleding dragen.

Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze en wij vinden dat je moet doen waar jij je het prettigst bij voelt. Maar als je nog nooit bloot hebt gedineerd, raden we je aan om het toch eens een keer te proberen. Ook al is het gewoon weer een ervaring om van je bucketlist af te strepen.